ازدواج با حضرت خديجه(س):
خديجه(س) افضل زنان رسول خدا(صلي الله عليه و آله) و دختر خويله بود و قبلا دوبار ازدواج كرده بود: 1- با ابي هالدبن زراره تميمي 2- عقيق بن مخزومي
انگيزه ازدواج: با توجه به اينكه حضرت خديجه(س) در چهل و پنج سالگي و پيامبر در 25 سالگي و در عنفوان جواني و زيبايي بود، نمي توان تصور كرد كه اين ازدواج به خاطر هوي و هوس باشد. خديجه(س) خود پيشنهاد ازدواج را مطرح كرد آن هم به خاطر آگاهي ژرف و ايمان ايشان به تقوا و امانت و آينده درخشان پيامبر بود و حضرت خديجه(س) با آن سرمايه خود خدمت شاياني به اسلام و مسلمانان كرد.
حفضه دختر عمر:
حفضه همسر خنيس بود. شوهرش در جنگ بدر كشته شد. عمر حفضه را به ابوبكر و عثمان معرفي كرد ولي آنها نپذيرفتند اقوام شوهري حفضه او را دوست مي داشتند لذا پيامبر(صلي الله عليه وآله) حفضه را به نكاح خود درآورد و تمام اقوام شوهري او نيز اسلام آوردند و اين ازدواج به نفع اسلام و مسلمين گرديد.
ام سلمه:
شوهر ام سلمه در جنگ احد كشته شد و فرزندان زيادي داشت و خودش در ميان سالي بود و پيامبر(ص) به خاطر سرپرستي از فرزندان ام سلمه و حمايت از او كه زني ميان سال بود او را به نكاح خود درآورد.
زينب بنت جحش:
زينب ابتدا به همسري زيد بن حارثه كه پسر خوانده پيامبربود در آمد و آنها به خاطر عدم سازش از يكديگر جدا شدند؛ در جاهليت اين توهم وجود داشت كه فرزند خوانده همان فرزند انسان مي باشد و همسرش هم محرم انسان است؛ ولي خداوند به وسيله وحي، دستور اين ازدواج را به رسول اكرم(ص) داد تا اين رسم برچيده شود.
نتيجه گيري:
با توجه به مطالب بالا معلوم مي شود كه تمام ازدواجهاي پيامبر با انگيزه تشديد مباني توحيد، دعوت قبايل مختلف به اسلام، نشر احكام دين، تحكيم اساس خانواده صورت گرفته است. و از آنجايي كه اكثر همسران پيامبرقبل از ازدواج با ايشان، متاهل بودند و در سنين بالايي به سر مي بردند؛ حاكي از اين مهم دارد كه پيامبر براي هوس راني و ارضاع خود ازدواج نمي كردند.
منبع: كتاب عايشه بعد از پيامبر
مترجم: ذبيح الله منصوري
ازدواجهاي پيامبر