به همت معاونت پژوهش موسسه آموزش عالی حوزوی الزهرا(س) گرگان، اولین جلسه دفاعیه سطح سه با موضوع “ ماهیت مرگ مغزی و آثار فقهی و حقوقی آن ” توسط خانم مهناز بزی گرایش فقه و اصول با حضور استاد راهنما حجه الاسلام علی اصغر فضیلت و استاد مشاور حجه الاسلام محمد مهاجر و استاد داور حجه الاسلام نورمحمدی ، مدیریت منطقه پنج، مدیر و معاونین این مدرسه و شماری از طلاب سطح سه از طریق ویدئو کنفرانس و با رتبه عالی برگزار گردید.
چکیده پایان نامه:
ازآنجا که در فقه اسلامی، واقعیت مرگ وحیات، موضوع حکم شرعی قلمداد شده است، احراز مرگ مغزی به مثابه مرزمرگ، بسیار اهمیت دارد. در این پژوهش سعی برآن است که ابتدا مرگ و زندگی براساس اعتقاد و پذیرش روح تعریف، سپس به بررسی حیات مستقر و غیر مستقر در فقه اسلامی پرداخته شود وضمن بیان علایم آن درمتون فقهی، با تعاریف موجود برای مرگ مغزی مقایسه گردد.
ازمطالعه معیارهای حیات مستقر و غیر مستقر و مقایسه آن با علایم مرگ مغزی چنین به دست می آید که تفاوتی ماهوی میان آنها وجود دارد، از آن جهت که در حیات ناپایدار قابلیت بدن برای تعلق روح از بین رفته، ولی در مرگ مغزی با وجود از کارافتادگی قشر و ساقه مغز به دلیل گردش خون و تنفس به دو صورت طبیعی و مصنوعی، این قابلیت باقی است. تفاوت میلان این دو واقعه خود منشأ تفاوت درآثار فقهی و حقوقی است. کسی که دچارمرگ مغزی شده ازحیث احکام ارث، وصیت، دین ، زوجیت وجنایت ملحق به افراد زنده است درحالی که شخص دارای حیات غیرمستقر در این گونه احکام درحکم مرده تلقی می شود.
واژگان کلیدی: ماهیت مرگ مغزی، آثارفقهی وحقوقی، قطع اعضای رئیسه، حیات غیرمستقر، حیات مستقر….
اولین جلسه دفاعیه سطح سه در موسسه آموزش عالی حوزوی الزهرا(س) گرگان