«ای انسان! به غذای خود به دقت بنگر که چه می خوری؛ زیرا افکار، شخصیت و عمل تو در گرو غذایی است که می خوری»
یکی از مهم ترین مسائل روزمره زندگی انسان استفاده از انواع غذاها برای رفع گرسنگی و ادامه حیات است. در گذشته های نه چندان دور مردم نسبت به غذاهای مصرفی روزانه خود اطلاعات زیادی داشتند و می دانستند که چه باید مصرف کنند و چگونه طبخ کنندو چه نوع مواد غذایی برای بدنشان مفید است. به عنوان مثال، یکی از غذاهای سنتی ما ایرانی ها کشک و بادنجان است که غذای خوشمزه ای است؛ آیا تا به حال از خود پرسیده اید که چرا کشک را همراه بادنجان مصرف می کنند و نه همراه کدو؟ علت آن است که چون مردم در قدیم مزاج خود را بهتر از امروز می شناختند و از این رو بعضی از آنان اصلاً بادنجان مصرف نمی کردند و بعضی دیگر هم مصرف می کردند به صورت کشک و بادنجان استفاده می کردند تا مزاج غذای خود را متعادل کنند. بادنجان به تنهایی ایجاد سودا می کند؛ یعنی خلط سودا را در بدن افزایش می دهد و زیاد شدن این خلط در بدن موجب بیماریهای پوستی ، ناراحتی های اعصاب و روان می شود؛ همچنان که استفاده از کشک به تنهایی موجب لختی بدن، بی خوابی و در بعضی افراد، موجب بروز بیماریهایی مانند صرع می شود. این در حالی است که کشک و بادنجان مضرات هیچکدام از این دو را ندارد؛ زیرا بادنجان از نظر مزاج گرم و خشک، و کشک سرد و خشک است؛ با مخلوط کردن این دو با یکدیگر غذایی به دست می آید که از نظر طبع معتدل است.
شناخت مزاج خود و نیز شناخت مزاج غذاها موجب می گردد انسان از مواد غذایی به نحو احسن استفاده کند و کمتر مبتلا به بیماری یا کسالت شود.
انواع لبنیات و مزاج آنها
ماست سردو تر
شیر سردو تر
کره سردو تر
دوغ خیلی سردو تر
سرشیر سردو تر
خامه سردو تر
پنیر سردو خشک
کشک سردو خشک
لور سردو تر
قره قوروت خیلی سردو خشک
ماست چکیده سردو تر
توجه: در صورت اضافه کردن مقداری نمک به پنیر یا لور، می توان تا حدودی از شدت سردی آنها کاست. همه انواع لبنیات فوق العاده سرد هستند و برای افراد دارای طبع سرد مضر است. با توجه به اینکه لبنیات از کلسیم زیادی برخوردار است، نحوه استفاده از آن را بیان می کنیم.
از بین مواد لبنی کشک بیشترین کلسیم و پرو تئین را دارا است. در هر 100گرم کشک ، 5/74گرم آن پروتئین و بقیه املاح و کلسیم است. توصیه می شود هفته ای یک بار آش جو همراه با کشک مرغوب و نیز کاله جوش که با کشک تهیه می شود و غذای بسیار مفیدی است، به خصوص برای افرادی که از پادرد و یا پوکی استخوان رنج می برند استفاده شود.
در صورت استفاده از ماست، بهتر است از ماست چکیده استفاده شود، تا بتوان موادی مانند پودر موسیر، نمک طعام، پونه کوهی و فلفل سیاه به مقدار کم به آن اضافه کرد.
در صورت استفاده از پنیر، بهتر است آن را همراه با گردو و سبزی جات معطر و خرما یا پیاز و به عنوان شام استفاده کرد. استفاده از نان سنگک تازه و برشته همراه با پنیر و گردونیز توصیه می شود.
خانواده های محترم سعی نمایند از مصرف روزانه ماست خودداری نمایند. سعی کنید ماست را از رژیم غذایی خود و فرزندانتان حذف کنید. این ماده غذایی بخصوص برای کودکانی که دارای طبعی سرد هستند خطر آفرین است.
کودکانی که دارای شب ادراری هستند، افرادی که از آرتروز و درد استخوان رنج می برند، بیماران مبتلا به ام اس(MS) و بیماران اعصاب و روان، بیماران رماتیسمی و افرادی که دارای ناراحتی فکری هستند می تواند مضر باشد. سعی کنید لبنیات را به صورت کشک آن هم هفته ای یک یا دوبار استفاده کنید.
سخنان دکتر کردافشار متخصص طب سنتی در مدرسه فاطمه الزهرا(س) قائمشهر
سلام عليكم
موفق باشيد
مدرسه ی علميه ی حضرت فاطمه الزهراء سلام الله عليها .آمل