اگر شما باردار هستید و یا قصد دارید در آیندهی نزدیک مامان شوید این مطلب به دردتان میخورد…
________________________________________
بارداری مرحلهی مهمی از زندگی همهی خانمها محسوب میشود. در این دوره تغذیه مسئلهی بسیار مهمی است زیرا سلامت مادر و فرزند را تضمین میکند. برای آشنایی با نوع تغذیه و مواد غذایی مورد نیاز «مامانهای آینده» با ما همراه شوید.
خودتان را محروم نکنید اما به جای دو نفر هم غذا نخورید
اولین مسئلهی مهم این است که یک خانم باردار نباید بدون توصیهی پزشک رژیم لاغری بگیرد.
هر نوع رژیم لاغری در طول بارداری ممنوع است مگر اینکه پزشکتان تشخیص دیابت حاملگی بدهد. در بقیهی موارد شما باید مراقب تغذیهی خود باشید و غذاهای متنوعی میل کنید.
خودتان را از خوردن هیچ مادهی غذایی مفید محروم نکنید تا خودتان و جنینتان در معرض کمبود ویتامین نباشید.
به دنبال این نباشید که کالری زیادی دریافت کنید. فقط مصرف مواد مغذی لازم که باعث رشد جنین میشود را افزایش دهید. توجه داشته باشید خانمهایی که مشکل اضافه وزن، چاقی مفرط و یا لاغری بیش از حد و دیابت دارند باید زیر نظر پزشک تغذیه باشند. با این وجود توجه داشته باشید که رژیم لاغری بدون نظر پزشک ممنوع است.
*از غذایی که میخورید لذت ببرید ولی زیادهروی نکنید
* مصرف چای و قهوه را محدودتر کنید.
* از هیچ وعدهی غذایی صرفنظر نکنید.
* هر روز 4 یا 5 وعدهی متعادل میل کنید: صبحانه، ساعت 11 یک میان وعده، ناهار، عصرانه و شام.
* به صبحانهتان اهمیت بدهید و آن را کامل میل کنید.
* به جای زیاد خوردن غذاهای مغذی بخورید.
* هر روز 5 واحد میوه و سبزیجات مصرف کنید. میتوانید میوه را به صورت آب میوهی تازه و بدون افزودن شکر برای صبحانه یا عصرانه میل کنید.
* غذا را در آرامش کامل صرف کنید و آنرا کاملاً بجوید.
مکملهای غذایی یا محصولات غنی شده مخصوص زنان باردار: فقط در صورت نیاز
مکملهای غذایی حاوی ویتامینها، مواد معدنی یا آنتی اکسیدانهایی است که به صورت قرص، کپسول، آمپول یا شربت در بازار وجود دارند. توجه داشته باشید که لازم نیست همهی زنان باردار حتماً از این مکملها استفاده کنند. حتی در برخی موارد مصرف این مکملها میتواند خطر آفرین و دردسرساز شود. هیچ وقت سرخود از این مکملها استفاده نکنید.
کلسیم برای سلامت استخوانها و برای شکلگیری اسکلت جنین لازم و ضروری است. شیر و محصولات لبنی سرشار از کلسیم میباشد
اگر پزشکتان تشخیص بدهد که شما کمبود ویتامین دارید و باید مکمل غذایی میل کنید میتوانید از آنها استفاده کنید. هر زن بارداری که در سلامت کامل است و هیچ کمبود قابل توجهی نداشته باشد نیازی به مصرف مکملهای غذایی ندارد. به عنوان مثال توجه داشته باشید که ویتامین A میتواند باعث ایجاد ناهنجاری در جنین شود.
اسیدفولیک
اسیدفولیک میتواند خطر بروز ناهنجاریهای نورولوژیکی جنین را کاهش دهد. در واقع کمبود اسید فولیک میتواند به جنین آسیب برساند. زنهایی که منتظر دوقلو هستند و به اندازهی کافی غذا نمیخورند و یا زنهایی که چندین زایمان پشت سر هم داشتهاند در معرض کمبود اسید فولیک هستند.
متخصصان بر این عقیدهاند که خانمها از همان موقعی که تصمیم به بارداری میگیرند باید اسیدفولیک مصرف کنند. البته دورهی استفاده از آن را پزشک تعیین میکند. استفاده از اسیدفولیک به طور متوسط تا 8 هفته بعد از شروع بارداری ادامه دارد.
به اندازهی کافی آب بنوشید
روزانه بین یک و نیم تا دو لیتر آب بنوشید. مصرف آب احتمال ابتلا به عفونتهای دستگاه ادرار و یبوست را کاهش میدهد. توجه داشته باشید که حتی بعد از به دنیا آمدن نوزاد نیز باید آب زیادی مصرف کنید به ویژه زمانی که شیر میدهید. شبها قبل از خواب یک لیوان شیر بنوشید.
مواد غذایی سرشار از کلسیم
کلسیم برای سلامت استخوانها و برای شکلگیری اسکلت جنین لازم و ضروری است. شیر و محصولات لبنی سرشار از کلسیم میباشد. توصیه میکنیم که روزانه دو یا سه نوع محصول لبنی مصرف کنید. یعنی در هر وعدههای غذاییتان شیر، پنیر، ماست و پنیر سفید میل کنید.
آهن
خانمهای باردار به خصوص در اواخر دورهی بارداری باید به میزان کافی آهن دریافت کنند. دریافت آهن به این دلیل است که میزان گلبولهای قرمز خون آنها کمتر نشود و دچار کم خونی نشوند. متأسفانه کم خونی مادر خطر زایمان پیش از موعد و کم وزنی نوزاد را بالا میبرد. به طور مرتب مواد غذایی سرشار از آهن مصرف کنید مثل تخم مرغ، ماهی، گوشت، عدس، لوبیا سفید، نخود، اسفناج و غیره. حداقل دو مرتبه در هفته ماهی میل کنید. توجه داشته باشید که مصرف لیموترش، پرتقال، گریپفروت که سرشار از ویتامین C هستند باعث جذب بهتر آهن میشود. بروکلی نیز حاوی میزان زیادی ویتامین C میباشد که برای جذب آهن خوب است.
ویتامین D باعث میشود که بدن بهتر بتواند کلسیم را جذب کند. خانمهای باردار به ویتامین D بیشتری نیاز دارند
اگر مصرف آهنتان به اندازهی کافی نباید پزشکتان میتواند مکمل آهن تجویز کند. توجه داشته باشید که اگر فشارخون یا دیابت داشته باشید مصرف هر نوع قرص آهن یا محصولات غذایی غنی شده میتواند مشکل ساز شود. قبل از مصرف هر نوع مکمل و دارویی حتماً با پزشک خود مشورت کنید.
بخش تغذیه و آشپزی تبیان