امامت در نقطه حساس تاریخ
امام حسن(ع) در شرایط خاصی حکومت را پذیرفتند.
سستی مردم راه تسلط معاویه را بر ایشان باز کرده بود و امام حسن (ع) در آن شرایط حساس به وظایف امامت خویش عمل مینمود. ایشان به بهترین وجهی به مقابله مکرهای معاویه پرداختند. آن حضرت میدانستند که مقابله فیزیکی با او دیگر ممکن نیست؛ و باید از جبهه دیگری با معاویه جنگید. از این رو با ملزم کردن معاویه به شروطی، صلحنامه را امضاء نمودند و پس از مدت کوتاهی کوفه را برای همیشه ترک کرده، به مدینه بازگشتند.
بعد از آن همه خیانت ها و سستی هایی که در سپاه کوفه وجود داشت، اگر امام مجتبی علیه السلام به جنگ با معاویه ادامه میدادند، دیری نمیگذشت که حادثه ننگینی پیش میآمد. مثلاً لشکریان، خود آن حضرت را نیز تسلیم معاویه میکردند.(1) از امام مجتبی علیه السلام نقل شده است که اگر آن صلح انجام نمیشد، شیعیان تماماً کشته میشدند.(2)
قبول صلحنامه و اقامت امام مجتبی علیه السلام در مدینه اقدامی بود که تهدیدهای معاویه را تبدیل به فرصت نمود.
هرچند مفتضح شدن معاویه و برچیده شدن حکومت فرزندان ابوسفیان در سالیان بعد واقع شد؛ اما همه این پیروزیها جز در سایه اقدامات امام مجتبی علیه السلام محقق نمیگشت.
از امام مجتبی علیه السلام میآموزیم که گاه تکلیف به اقدامی داریم که نتیجه آن سالها و یا حتی قرنها بعد از مرگ ما ظاهر شود. این امر نباید ما را در مسیرمان سست کند.
1) احتجاج ، ج2، ص290.
2) علل الشرایع، ج1، ص 211.
امامت امام حسن تهدید را تبدیل به فرصت نمود.